zaterdag 15 januari 2011

Oil Catch Cans - Hoe wat waar?


Dit maal bespreken wij de Oil Catch Cans. Wat is de functie? Hoe sluit ik hem aan? Kortom alles wat je moet weten van een oil catch can setup voor jouw auto.
Hoe werkt een oil catch can?
Bij de meeste moderne autos wordt het carter geventileerd door een of meerdere aansluitingen van het kleppendeksel aan te sluiten op de inlaat. Dit zorgt er echter voor dat er een hoop olie in het inlaattraject komt wat negatieve gevolgen heeft voor het vermogen van de auto en zelfs voor een plakkend gaspedaal kan zorgen.  Door een oil catch can te installeren kun je deze gassen uit het kleppendeksel opvangen en houd je daarmee je inlaattraject schoon.

Hoe installeer ik een oil catch can?
De installatie is vrij simpel. Installeer een oil catch can zo dat de slangen op het kleppendeksel gemonteerd kunnen worden. De andere aansluitingen op bijvoorbeeld de inlaat en het inlaatspruitstuk kunnen afgedopt worden. Let erop dat je goede kwaliteit slangen neemt en deze niet dunner zijn dan de aansluitingen op het kleppendeksel. Een betere optie zijn -AN fittingen, aangezien deze beter vast blijven zitten dan een normale slang met een slangenklem.



Een oil catch can kan het beste zo ver mogelijk vooraan de auto geplaatst worden, dit omdat dan de rijwind de olie afkoelt zodat er minder oliedamp overblijft.

Kun je een oil catch can efficienter maken?
Ja, Er zijn verschillende manieren om de oil catch can efficienter te maken. Je kan bijvoorbeeld een heat sink in je oil catch can bouwen. Dit zorgt ervoor dat het condensatieoppervlak groter wordt. Ook kun je staalwol in de bodem van de oil catch can leggen zodat alle dampen beter opgevangen blijven. Je kan ook een breather filter op de catch can zetten, maar zorg er dan wel voor dat er schotten zitten tussen het filter en de slangen naar het kleppendeksel. Dit omdat deze anders de dampen direct in je motorruim verspreid.

Zijn er andere opties in plaats van een oil catch can?
Ja, je kan ook een evac systeem nemen. Een evac kit is eigenlijk een een-weg-klep die van het kleppendeksel op uitlaat gemonteerd is. Dit zorgt ervoor dat de gassen direct in het uitlaat systeem geblazen worden. Let er echter wel op dat de auto een beetje meer gaat roken  met een evac systeem. Het heeft echter geen effect op de waardemeting tijdens de apk, want de kit werkt pas bij voldoende uitlaatgassenstroom. Ook moet je goede slangen hebben, aangezien deze gemonteerd worden op de uitlaat en ze dus tegen een hoge contactwarmte moeten kunnen.