zondag 12 juni 2011

Voordelen van je banden vullen met stikstof


 Vandaag bespreken we het vullen van je banden met stikstof. Dit niet alleen voordelen voordelen tijdens normaal rijden, maar ook tijdens het racen en driften.
Voor mensen die hun auto normaal gebruiken heeft stikstof een voordeel, aangezien de moneculen groter zijn, kunnen ze minder makkelijk ontsnappen en daardoor loopt je band minder snel leeg. Omdat de band minder snel leeg loopt hoef je de banden minder vaak te checken en minder onderhoud is makkelijker voor de gemiddelde autorijder.
Er zijn echter ook voordelen voor het gebruiken van stikstof tijdens het racen en driften. Aangezien er meestal beetje water mee komt met het vullen van zuurstof kan de druk flink verschillen tijdens het rijden. Als je band warmer word kan de druk omhoog schieten en je auto anders reageren. Met het vullen van de banden met stikstof voorkom je dit. Hierdoor blijft de band veel stabieler tijdens het racen en heb je minder kans dat de band uit elkaar klapt tijdens het driften.
Je kan trouwens zien of je stikstof in je banden hebt door een gekleurd ventiel. In nederland zijn het groene ventielen, maar dit kan verschillen per land. De beste methode om je band met stikstof te vullen is door een dubbel ventiel te gebruiken, zo kun je de zuurstof laten ontsnappen terwijl je de band oppompt met stikstof. Heb je een enkel ventiel dan kun je het beste de band op een te hoge druk zetten, vervolgens een beetje leeg laten lopen en dan weer bijvullen, zo heb je zo goed als een compleet gevulde band.

Click to read in english