maandag 15 november 2010

De racers paradox


Een van de mensen van Low Profile hebben de tijd genomen om een Japans verhaal te vertalen. Het is een zeer bekend verhaal in Japan en het gaat over iets wat veel voor komt in Nederland



Keisuke en Tamura kwamen elkaar tegen op de snelweg. Aangezien ze allebij zin hadden in een race gaven ze knipperlicht signalen en racede ze ervandoor. Tamura die een dikke Corvette reed was er als eerste vandoor. Keisuke was een stuk langzamer met zijn Civic. Het duurde niet lang of de Corvette was bijna uit het zicht verdwenen.
            Na een kilometer of 2 kwamen ze bij een zeer bochtig gedeelte en de Civic met zijn veel betere onderstel had niet veel moeite om de Corvette bij te houden en schoot er al snel voorbij. Het inferieure onderstel en het hoge gewicht van de Corvette kostte Tamura veel tijd. Tenslotte besloten ze een sprintje te doen naar het dichtsbijzijnde tankstation, waar de Corvette alweer als eerste aan kwam aangezien het een rechte weg was.

Nadat ze aankwamen bij het tankstation zei Tamura tegen Keisuke: "Zo zie je maar weer, there is no substitute for cubic inches! Ik heb je dik ingemaakt met je civic."
     Hierop reageerde Keisuke: "Helemaal niet waar, leuk dat jij je gaspedaal in kan drukken, maar ik ben jou echt voorbij gegaan in de bochten. Rechtdoor gaan kan iedereen, enkel bochten laten zien wie de beste zijn."
     Tamura werdt boos en zei: "Bochten zijn stom, het is pure acceleratie die laat zien wie de beste is."
Tamura en Keisuke konden het niet eens worden en besloten vervolgens maar gewoon om weg te gaan.

Het moraal van het verhaal is winnen subjectief is. Als jij denkt dat je gewonnen hebt, kan je tegenstander het compleet anders opvatten en denken dat hij gewonnen heeft. Tenzij je van te voren afspreekt wat de regels zijn en hoe je kan winnen zal er nooit een winnaar zijn van een race.

click to read in english