zondag 15 mei 2011

Turbospruitstukken


Zoals beloofd bespreken we dit maal turbospruitstukken. Wat zijn de verschillen tussen de modellen, wat zijn de voordelen per spruitstuk zijn. Hierdoor kun je snel zien welke het beste is voor jouw setup


Log-type
Het goedkoopte spruitstuk. deze zorgen ervoor dat je makkelijk airco en stuurbekrachtiging en dergelijken kan houden. Deze spruitstukken zorgen ervoor vanwege de korte runners dat de turbo relatief snel opspoelt. Het nadeel echter is dat ze niet gemaakt zijn voor hoge doorstroom, hierdoor kan het topvermogen van een log type spruitstuk gelimiteerd zijn. Er zijn echter wel enkele log types op de mark die goed flowen bij hoge toeren. Logtype is dus het beste voor een voor de rest standaard blok met een niet te extreme turbosetup of wanneer je meer vermogen onderin het toerenberijk wilt hebben. Ook zijn deze spruitstukken meestal gegoten wat ervoor zorgt dat ze minder snel breken.


Mini Ram
De spruitstukken hebben een 4-1 setup. Dit zorgt ervoor dat ze beter flowen dan een log type en en ze toch redelijk klein en goedkoop zijn. ze zijn een goede mix tussen de korte runners en een relatief goede flow op hogere toeren. Dit is het meest geschikt voor mensen die de auto als daily hebben, maar toch een betere flow willen hebben in vergelijking met een logtype.


Ramhorn
Bij een ramhorn hebben de runners een wat meer gelijke lengte. Ze zijn echter ook langer, wat er voor zorgt dat het langer duurt voordat de turbo opspoelt. de meer gelijke lengte zorgt er ook voor dat je een beter top end flow hebt. Met dit soort spruitstukken is het doorgaans vrij moeilijk om een grote downpipe te monteren, of makkelijk bij de turbo te komen.


Topmount
bij een topmount zijn de runners meestal (zo goed als) gelijk qua lengte. Dit zorgt ervoor dat alle pulsen ononderbroken door de turbo gaan, in plaats van elkaar overlappen, zoals bij een spruitstuk met ongelijke lengtes. Dit heeft als resultaat dat de energie het meest efficient gebruikt wordt, zonder momentenwaar er geen energie is, ook al is dit voor maar een milliseconde. Ook kunnen met een topmounts beter een grotere turbo en grotere diameter downpipes hebben. als je dus kiest voor een grote turbo zoals bijvoorbeeld een borg warner, dan is dit de beste (en in sommige gevallen de enige) keus.
Dus kort samengevat:
Snelst opspoelen:
1. Log
2. Mini Ram
3. Ramhorn
4. Topmount

Beste potentieel qua vermogen:
1. Topmount
2. Ramhorn
3. Mini Ram
4. Log

Tenslotte is het aan te raden om voor 2 aparte wastegates te gaan mocht je voor een  4-2-1 setup gaan.

Click here to read in english