vrijdag 19 november 2010

Trackcheck: Vaalserberg Touge

Zoals bij de trackcheck bij Tholen gevraagd was om jullie race routes door te geven. Een van de Routes die doorgegeven was is de Vaalserberg touge. Sommige van de mensen van Low Profile hadden hier al van gehoord en besloten dat dit een goede track was om een verslag van uit te brengen.

Touge is een veel verkeerd gebruikt woord. 峠 (Tōge of  Touge)  is een Japans woord en betekent een bergpassage. Deze bergpassages hebben vanwege de de scherpe daling een serie S vormige bochten geplaatst. Hierdoor is het makkelijker voor grotere voertuigen om te passeren. Deze bochten zijn echter een zeer populair bij straatracers. Een hoop banen worden ten onrechte een touge genoemd, maar deze track kwalificeert zich overduidelijk voor een touge.


We hebben echter wel een klein beetje aan de gegeven route gesleuteld om hem nog vetter te maken. In plaats van het beginnen bij de ijszaak begint de touge voor Low Profile Boven op de berg, waar die met 4 haarspeld bochten naar beneden gaat alvorens zich samen te voegen met de normale route. De route zelf is een combinatie van uphill en downhill en in het midden is een vrij lang recht stuk waar voldoende inhaalmaneuvres mogelijk zijn. De wegen van de touge hebben op de meeste plaatsen echter geen beveiligings hekken en als je de bocht overschat beland je een stuk sneller dan verwacht onderaan aan de berg.



Het grootste voordeel van de touge is echter het feit dat er voor de rest savonds niks te beleven is op de berg. Na twee uur oefenen was er nog totaal geen autos of fietsers te vinden op de berg. Nog een voordeel is dat er bijna geen verlichting is op de berg, dit zorgt ervoor dat je vrij makkelijk het lichtschijnsel tegemoetkomende kan zien. Dit zorgt ervoor dat je het blind nemen van bochten met wat meer vertrouwen kan doen.


Na het oefenen waren sommige racers toch vrij verbaast dat er niemand op de berg aan het racen was. Gezien de bekendheid van de berg zou men verwachten dat het redelijk druk was, maar dit was niet het geval. Misschien dat dit aan het tijdstip ligt, of het feit dat het een doordeweekse werkdag is. Een ding is zeker; dit is niet de laatste keer dat Low Profile hier is geweest. Het zal dan ook niet verassend zijn dat de track Low Profile Approved is.


Iedereen die geinterreseerd is in de track kan hem op de volgende locatie vinden.

Click here to read in english